Witamn D - witamina słońca
Już od wielu lat jest wiązana witamina D ze zdrowymi kośćmi. Dzisiaj wiemy, że również inne organy w organiźmie potrzebują witaminę D, aby móc optymalnie funkcjonować.
Niedobór witaminy D jest odpowiedzialny za wiele chorób chronicznych . Do nich należą: osteoporoza, krzywica, cukrzyca , reumatyzm , choroby krążeniowe i stwardnienie rozsiane.
Jako witaminę D określa się grupę różnych substancji, które są produkowane w skórze ,z ich prekursorów, pod wpływem światła słonecznego. Te prekursory są częściowo produkowane przezo rganizm z cholesterolu ( witamina D2 i D3) i częściowo są spożywane z pokarmem ( witamina D3). W jej aktywną formę (dihydroksycholekalciferol) zostaje witamina D zamieniana w wątrobie i nerkach.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D dla osoby dorosłej wynosi około 5 mikrogramów. Podwyższone zapotrzebowanie mają palacze, osoby które rzadko przebywają na świeżym powietrzu i kobiety, które biorą pigułki antykoncepcyjne.
Niestety, dzienne zapotrzebowanie na wit. D nie może zostać pokryte przez spożyty pokarm , ponieważ ona jest zawarta w bardzo tłustych rybach jak łosoś (100 g zawiera maksymalnie 1000 J.M.. witaminy D3), olejach rybnych, takie jak olej z wątroby dorsza (1 łyżeczka zawiera około 500 J.M. witaminy D3 ) lub niektórych gatunkach grzybów (np 100 g suszonych na słońcu shiitake zawiera 1600 J.M. witaminy D2) .
Z tego powodu,jest własna synteza w organiźmie najistotniejszym źródłem tej witaminy. Regularne przebywanie na świeżym powietrzu jest najbardziej skutecznym sposobem zaopatrzenia w wit.D. Jeśli wystawiasz całe ciało na działanie słońca odpowiada to około 250 mikrogramom (10000 J.M.) witaminy D dziennie.
Niedoborowi witaminy D sprzyja nasz zachodni tryb życia i następujące inne czynniki:
- Odzież
- Ochrona przeciwsłoneczna od współczynnik 8
- Długie godziny pracy w zamkniętych pomieszczeniach
- U starszych osób brak ruchu bez obcej pomocy
- Ciemna skóra
- Nadużywanie alkoholu
- Przyjmowania niektórych leków
Dla większości ludzi nie wystarcza dostarczanie witaminy D z pokarmem lub przy pomocy światła słonecznego. Dlatego są jej preparaty godne polecenia, aby zapobiegać jej niedoborom.
W handlu są dostępne trzy formy witaminy D:
- Ergokalcyferol - witamina D2
- Cholekalcyferol - Witamina D3
- Uwolniony od ciężkich oleji rybnych tran
Czy na przygotowania składnika określonego kalcyferol, witamina D2 jest wliczony w cenę. Witaminy D3 może pochodzić z dwóch źródeł - z oleju z wątroby dorsza lub olejem, który jest uzyskiwany z wełny. Jest podawany w postaci cholekalcyferolu składników, źródłem jest olej z wełny. To jest uważane za wegetarianinem, ale nie wegańskie. Jeśli witaminy tran odzyskano musi być określony. A olej z wątroby dorsza, z jednej strony, zawiera małą dawkę cholekalcyferol drugiej strony, 10 x wyższa zawartość witaminy A zatem, istnieje ryzyko przedawkowania witaminy.
Zasadniczo należy w połączeniu spożyciu witaminy D3 i wapnia, ponieważ nieuniknione jest brak wapnia w niedoborem witaminy D. Krople witaminy D3 poziomie, odpowiednie wchłanianie wapnia w jelitach nie jest gwarantowana. To z kolei ma poważne konsekwencje dla tkanki kostnej i wsparcie, od tego czasu odwapnienie. Wapń służy również jako zabezpieczenie przed protonów, a tym samym przeciwdziała kwasowość.
Dzienne zapotrzebowanie na wapń do zdrowych osób wynosi odpowiednio co najmniej 1000 mg. Rosnące dzieci, osoby chore i stare potrzebują wyższych dawek.
W skrócie można powiedzieć: Po naszej żywności w Europie Zachodniej jest niestety niska w wapń i witaminę D, witaminy D3 i wapnia powinny być dostosowane do zdrowia, klimatu i stylu życia są podstawione co najmniej na bezsłoneczny dni biorąc suplementy diety. U osób z chorobami przewlekłymi może ulec poprawie dzięki zwiększeniu dobrobytu, zmniejszona podatność na zakażenia i więcej witalności, biorąc witaminę D3 i ogólnego stanu zdrowia wapnia.
Ostatnia ocena
- 5.0 (3)
Allergy Research Group Pantetina, 60 Kapsułek roślinnych
-10%- Dla procesów metabolicznych
- Dla krwi
- Maksymalne wykorzystanie - 16 godzin we krwi
215,67 zł 240,00 zł (7 189,00 zł / kg)Dostawa do 3 kwietnia
- 4.7 (10)
BIO PRIMO Wafle z soczewicy bio, 90 g
-11%- Chrupiący dostawca białek
- Wegańskie i bezglutenowe
- 100% uprawa ekologiczna Turcja
5,34 zł 5,99 zł (59,33 zł / kg)Dostawa do 3 kwietnia
- 4.5 (2)
Alnatura Bio napój migdałowy Natur, 1 l
-13%- Bez stabilizatorów
- Bez glutenu i laktozy
- Nadaje się do spienienia
13,05 zł 14,99 zł (13,05 zł / l)Dostawa do 3 kwietnia
- 1.0 (1)
BIO PRIMO Bio Tofu wędzone, 175 g
-15%- Wędzone nad drewnem bukowym
- Idealne do smażenia
- Z organicznej soi
7,65 zł 8,99 zł (43,71 zł / kg)Tymczasowo niedostępne