Szybkie przepisy na rozpoczęcie diety ketonowej

Szybkie przepisy na rozpoczęcie diety ketonowej

Dieta ketogeniczna zaleca spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcz, ale prawie bez węglowodanów. Celem tej diety jest osiągnięcie naturalnego stanu metabolicznego ketozy. Należy przez to rozumieć moment, w którym nasz organizm zaczyna wykorzystywać ketony (czyli tłuszcz) zamiast węglowodanów, aby zyskać energię.

Wiele osób, które chcą rozpocząć dietę ketogeniczną, jest trochę zagubionych, ponieważ wydaje się, że wszystkie pokarmy zawierają dla nich zbyt dużo węglowodanów. Ale to prawda tylko na pierwszy rzut oka. Jest wiele pysznych dań, które praktycznie nie zawierają węglowodanów.

Zalecamy zasięgnięcie porady lekarza przed rozpoczęciem diety ketogenicznej. Jeśli nie ma problemów medycznych, na początek mamy teraz trzy pyszne dania ketogeniczne, które również są szybkie w przygotowaniu. Oto jak możesz wypróbować dietę ketogenną bez większego wysiłku.

Smacznego.

Pieczone awokado z jajkiem

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka posiekanych ziół
  • ⅛ łyżeczka pieprzu

przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Teraz przekrój awokado na pół i usuń pestkę.
  3. Nabierz około dwie łyżki miąższu ze środka awokado. (Wystarczająco dużo, aby zmieścić jajko.)
  4. Umieść awokado w małym naczyniu do pieczenia, upewniając się, że jest w nim stosunkowo stabilne.
  5. Wbij jajko w każdą połowę awokado.
  6. Teraz włóż naczynie do pieczenia do piekarnika na 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości awokado.
  7. Udekoruj ziołami i pieprzem i ciesz się. Do tego dania pasują również różne sosy salsowe.

Łosoś z chrupiącą kapustą i jarmużem

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek, pojedynczo
  • 2 filety z łososia
  • 2 łyżki koperku, świeżego, posiekanego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ pęczek kapusty palmowej, oczyszczony bez łodyg, liście pokrojone w cienkie plasterki
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • ¼ główki kapusty włoskiej, wydrążonej i pokrojonej w cienkie plasterki
  • Sól

przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 280 stopni.
  2. Kapustę palmową i kapustę włóż na blachę do pieczenia z łyżką oleju i wszystko równomiernie rozprowadź - posol i piecz w piekarniku przez 6 minut.
  3. Połóż łososia na innej blasze do pieczenia, dopraw i wstaw do piekarnika, aż będzie dobrze upieczony (co zajmie około 10 minut).
  4. W międzyczasie weź koperek, sok i skórkę z cytryny, musztardę i pozostały olej, wszystko razem wymieszaj i dopraw solą.
  5. Przed podaniem skrop dressingiem łososia.

Kurczak z tymiankiem cytrynowym

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z jednej cytryny
  • Tymianek świeży
  • Sól
  • pieprz

przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Przypraw piersi z kurczaka z obu stron solą i pieprzem.
  3. Teraz weź naczynie żaroodporne, skrop je oliwą i włóż do niego piersi z kurczaka.
  4. Skrop kurczaka kolejną łyżką oliwy, polej kurczaka sokiem z cytryny i posyp listkami lub gałązkami tymianku.
  5. Wstaw patelnię do piekarnika na co najmniej 30 minut, aż kurczak będzie dobrze upieczony.
  6. Wyjmij kurczaka, polej go sokiem z brytfanny i pozostaw na 10 minut.
  7. Podawaj ze świeżymi liśćmi tymianku i ciesz się.