Sportowe pożywienie - wyższa wydajność sportowa z prawidłowym pożywieniem
Dla zdrowia i naszego ciała nie ma nic lepszego jak uprawianie sporu w połączeniu z prawidłowym odżywianiem. Ta kombinacja może nasz trzymać żywotnym aż do bardzo późnego wieku. Obojętnie jaki rodzaj sportu uprawiamy , dla osiągniącia maksymalnych wyników konieczna jest wiedza o prawidłowej równowadze między koniecznymi odżywkami.
Bez zdrowego odżywiania osiągasz w treningu tylko umiarkowane sukcesy i nigdy nie osiągniesz zmian poza poziomem początkowym. Jako podstawa są uważane porady piramidy odżywaiania. Osoby uprawiające sport mają jednak wyższe zapotrzenowanie na energię, płyny i odżywki . Spożywane z pożywieniem kalorie zostają użyte jako paliwo i całkowicei spalone.
Procesy degradacji i przemiany składników żywności w energię, nowe komórki , hormony i enzymy nazywamy metabolizmem. Przy czym metabolizm energetyczny est rozróżniany od anabolizmu.
W metaboliźmie energii stoi do dyspozycji energia konieczna dla utrzymania funkcji życiowych. Podłożem metabolizmu energetycznego są głównie węglowodany i tłuszcze. Białko zostaje użyte do osiągnięcia energii , jeśli nie stoi wystarczająca ilość węglowodanów i tłuszczów do dyspozycji .
Zmiana materiałów budowlanych jest podstawą produkcji nowych komórek. Ta forma metabolizmu jest zależna od białek .
W celu maksymalalnego sukcesu treningu , musi sportowiec spożywać odżywki w odpowiednim stosunku. Punktem ciężkości odżywiania sportowców jest 60% węglowodanów. Maksymalnie 25% pożywinia powinno zawierać tłuszcze i około 15 % białka. Naturalnie możliwe są ochylenia od tych wartości, zależnie od typu sportu.
Węglowodany
Węglowodany są głównym źródłem energii dla mięśni. One są gromadzone w mięśniach i wątrobie jako glikogen. Im więcej zapasów węglowodanów tym więcej siły stoi podczas treningu, do dyspozycji. W wyborze węglowodanów powinno się w pierwszym rzędzie wybierać produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa. One zawierają wartościowe kompleksy węglowodanów, które zapewniają długotrwałe dostarczanie energii , ponieważ są powoli absorbowane we krwi. Proste węglowodany w cukrze, białym pieczywie i słodyczach podnoszą natychmiast poziom cukru we krwi. Ich spożywanie ma jednak wtedy sens , kiedy konieczny jest natychmiastowy impuls energi
Tłuszcze
Pewną ilość tłuszczu potrzebuje organizm dla wchłaniania w jelitach, rozpuszczalnych w tłuszczach witamin: A, D, E i K . Tłuszcze pożywienia zawierają glicerynę i kwasy tłuszczowe. Nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe może organizm częściowo, sam produkować. Główna część istotnych kwasów tłuszczowych musi być dostarczona z pokarmem. Jeśli przekracza ilość dostarczonych tłuszczów dopuszczalną granicę, zostaje wytworzony depot tłuszczowy.
Białko
Białko jest jednym z najważniejszych składników produkcji mięśni. Kulturyści widzą białko jako "cudotwórcę" dla szybkiego wzrostu masy mięśniowej. Naukowcy odżywiania określają białko jako białko aminokwasów , z których ludzki organizm może tylko 12 sam produkować. Pozostałe muszą zostać dostarczone z pożywieniem. Białko jest cegiełką dla produkcji tkanki, organów, ścięgien, enzymów i hormonów. Popyt na białko wzrasta z uprawianiem sportu , ale może zostać pokryty przez zrównoważone spożywanie pokarmu. Nadmierne spożycie białka nie ma pozytywnego wpływu. Albo zostaje ono wydalone przez nerki , albo gromadzi się w depocie tłuszczu , na udach! Conajmniej połowa codziennie spożytego białka powinna składać się z białka zwierzęcego . Reszta to białko roślinne w kartoflach, owocach strączkowych . orzechach lub produktach zbożowych.
Płyn
Zawodnik musi spożywać co najmniej 2,5 litra płynów dziennie. Przez pocenie się traci nie tylko płyny,ale również minerały, Aby zapobiegać niedoborowi , nadają się do spożycia soki owocowe 1:1 wymieszane z naturalną wodą mineralną lub izotoniczne napoje. Już przed rozpoczęciem treningu powinno się pijać bardzo dużo . Podczas uprawiania sportu konieczne jest ciągłe picie małymi łykami . Proszę zwrócić uwagę, aby nie doszło do uczucia pragniena . Przy bardzo wysokich startach płynów dochodzi do obniżenia wydajnośc sporotwej.
Podsumowując można powiedzieć, że konieczne jest zawsze wypełnienieni spichlerza węglowodanów. Podczas treningu musi być dostarczana wystarczająca ilość napojów i w międzyczasie możliwe jest spożywanie banana lub batonów pełnoziarnistych. Po sporcie musi zostać ponownie wypełniony, pusty spichlerz węglowodanów.
Odpowiadające produkty
- 4.8 (56)
Peeroton Mineral Vitamin Drink, brzoskwinia/morela (300 g)
-5%- Jako gorący i zimny napój
- Bardzo wydajny
- Gasi pragnienie podczas treningu
122,89 zł 130,00 zł (409,63 zł / kg)Dostawa do 26 listopada