Sól w odpowiednich ilościach - konieczność dla zdrowia
Za dużo soli jest niezdrowe! - to jest prawdą - ale sól jest konieczna , w odpowiednich dawkach, dla życia, jak woda. Sól jest bardo ważnym minerałem , regulującym gospodarkę wodną organizmu. Ile soli jest konieczne dla dobrego samopoczucia i naszego zdrowia?
Sól była ceniona jako " białe złoto" od tysięcy lat , nawet miała wyższą wartość aniżeli metale szlachetne Tradycyjnie jest używana dla konswerwacji mięsa i ryb. Dziasiaj jest tania i dla każdego dostępna.
Sól jest związekiem pozytywnych jonów sodu i negatywnych jonów chlorku. Dla organizmu jest ona niezbędnym dla życia minerałem, który częściowo zostaje połączony z kośćmi i częściowo cyrkuluje we krwi i płynach tkanek. Zawartość soli w organiźmie wynosi około 200 g . Bez soli nie mogą przeżyć komórki , organy nie funkcjonują i dochodzi do zaburzeń gospodarki wodnej.
Sól jest rozpuszczalna w wodzie, i zapewnia wyrównaną równowagę między płynami a odżywkami w i pozakomórkowo. Poprzez membrany komórkowe dochodzi do ciągłego wchłaniania i wydalania wody i soli , zależnie od stężenia soli poza komórką. Wzrasta stężenie , zostaje odciągnięta woda z komórek , aby zapewnić równowagę ciśnienia w obrębie komórki . Spada stężenie soli pobierają komórki dodatkowo wodę . W tym procesie, zwanym także osmozą, dochodzą ważne dla życia pierwastki śladowe i minerały do komórek organizmu.
Równowaga wodno - elektrolitowa zostaje regulowana głównie przez nerki . Zostaje przyjęte dużo soli , zostaje związana woda , aż nerki obydwa wydaliły . Przy stratach soli poprzez gorączkę lub silne pocenie się podczas sportu traci organizm także wodę.
Również w kontroli mięśni i nerwów odgrywa sól bardzo ważną rolę. Sól jest przekaźnikiem impulsów , pomaga w zużyciu żelaza i aktywuje całą grupę enzymów. Wystarczające spożycie soli jest ważne dla psychicznej i fizycznej sprawności. Za mało soli prowadzi do utraty chęci życia, zaburzeń koncentracji i może być powodem bóli głowy. Ponadto jest sód istotny dla kości i chlorek jest składnikiem soku żołądkowego , w procesach trawiennych.
Niemnie jest ryzyko spożycia za dużych ilości soli, bardzo duże. Dzienne zapotrzebowanie wynosi 4 - 6 gramów. Zobacz ponownie sól jako "białe złoto" i ciesz się naturą i smakiem wielu produktów z solą z Bad Aussee.
Specjalności solne bezpośrdnio z regionu Salzkammergut w Bad Aussee!
Ekskluzywne smakołyki z solą powstają w małych manufakturach w sercu Austrii , w regionie pastwisk górsdkich, w Bad Aussee - Salzkammergut, austriackiego masywu górskiego z Altaussee!
W odróżnieniu do czasów przed tysiącem lat, kiedy ludzie próbowali pozyskać sol jak najbielszą, dzisiaj jest tendencja do natury i naturalna sól stała się artykułem luksuswym. Ten powrót został wykorzystany jako kulinaryczne lususy. Do nich należy dla smakoszy Fleur de Sel i Flos Salis, które ze względu na metodą pozyskiwania mają zawsze naturalny biały kolor i znajdziesz je na stołach smakoszy.
Co jest takiego specjalnego w soli z królestwa soli?
Kwiat - zioła i korzenie są zbierane we własnych ogrodach lub ze zbiorów dzikich przy pełni księżyca, ręcznie i natychmist przetwarzane.
Do wyboru stiją następujące sole:
Sól serca górskiego: lekko czerwonawy kolor naturalnej soli Ausseer pochodzi z zawartości żelaza. Różne, kolorystycznie zmienne zabarwienia soli są związane z zawartością gliny, która robi z soli to czym ona jest - coś specjalnego z regionu Salzkammergut. Stąd też nazwa - sól górska - ponieważ jest wydobywana w głębi gór ( sól kamienna). Niejodowana, mielona.
Sól dzikiego czosnku: świeżo po zbieraniu dziko rosnącego dzikiego czosnku , zostaje on wymieszany z solą górską i pozostawiony z solą na słońcu łąk górskich do wysychania. Niejodowana, mielona , 5% zawartości dzikiego czosnku z dzikich zbiorów.
Sól różana: sól miłości - zostaje ręcznie natychmiast po zbiorze przetworzona na sól różaną . Pod słońcem łąk górskich w Aussee łączą się olejki eteryczne róży z górską solą. Niejodowana, mielona, 5% zawartości kwiatów różanych.
Sól chrzanu: nadaje się dla potraw bardzo pikantnych , z podkrelonym smakiem chrzanu . W naturze ogrodu może rozwijać się chrzan aż do jego zbioru późną jesienią , aby dać ten impuls dla soli . Niejodowana, mielona 5% korzenia chrzanu.
Sól rzeżuchy: rzeżucha dostarcza ten niespotykany smak , który łagodzi sól górską. Bardzo smakowita dla wielu potraw europejskich . Niejodowana, mielona 5% rzeżuchy.
Flos Salis: tylko w szczególnie upalne dni,może rdzenna sól górska z Bad Aussee, być suszona na słońcu z lekkim podmuchem wiatru., gdzie Flos Salis powstaje w środku gór. Naturalny kolor biały tej soli i jej lekko chrupiące właściwości, jak i cudowny smak wyróżniają ją spośród innych soli. Całkowity unikat wśród gatunków soli! Niejodowana.
Złoty Flos Salis: bezcenność z 23 karatowego złota . Dla wzbogacenia i rafinacji potraw. Koniecznością dla każdego smakosza! Niejodowana.
Ostatnia ocena
- 4.5 (25)
CBD VITAL just relax - CBD herbata z konopi organicznych, 100 g
- Z ekologicznych konopi i melisy
- Z 1,5% zawartością CBD
- Zbierane ręcznie
61,00 zł (610,00 zł / kg)Dostawa do 26 listopada
- 5.0 (2)
pure encapsulations Chrom, 60 Kapsułki (60 Kapsułek)
- Niezbędny pierwiastek śladowy
- Idealny do diety bogatej w węglowodany
- Nadaje się również jako kuracja
117,00 zł (9.750,00 zł / kg)Dostawa do 26 listopada
- 4.1 (7)
ironMaxx Protein 30 baton, czekolada (35 g)
- Różne warianty
- Rewelacyjnie pyszny smak
- Każdy baton ma 5 cennych witamin
4,99 zł (142,57 zł / kg)Dostawa do 26 listopada
- 4.5 (2)
BIO PRIMO Mus orzechowy bio, 250 g
- Aromatyczny i rozpływający się w ustach
- Wszechstronne zastosowanie
- Wegański i bez dodatków
12,99 zł (51,96 zł / kg)Dostawa do 26 listopada