Smakowite warzywa korzeniowe
Kiedy mówimy, warzywa korzeniowe, mamy na myśli produkty europejskie - aczkolwiek posiada Maca to super pożywienie z Ameryki Południowej , wiele pozytywnych zalet warzyw korzeniowych: harmonizowanie gospodarki kwasowo - zasadowej i tym samym uwalnianie od szlaki , dostarczanie witamin , minerałów i pierwiastków śladowych. . Wspieranie zdrowego przewodu pokarmowego i jednocześnie możliwość przyrządzania smakowitych potraw. I to w ciągu całej zimy ! ponieważ: warzywa korzeniowe są znane z ich wspaniałego okresu trwałości.
Warzywa korzeniowe, składają się - jak ich nazwa wskazuje - z korzeni , rosnących pod ziemią : marchew,pasternaki, kartofle, kartofle słodkie, czerwone buraki, seler, topinambur, czarna rzodkiwe, wężymord lub korzeń pietruszki - są zbierane już od czasów kamiennych przez ludzi i spożywane. Nie ma się czemu dziwić , że korzeń jest " domem" każdej rośliny , z niego ona wyrasta , z nim jest ona zakotwiczona , w nim gromadzi ona wszystko , co konieczne dla następnego wypuszczania pędów. I to jest bardzo, bardzo wiele - ubogie jest warzywo korzeniowe tylko w kalorie... To oznacza, biesiadowanie jest dozwolone i mimo tego tracimy na wadze! Niektórzy twierdzą , że warzywa korzeniowe " uziemniają" ludzi...
Aromatyczne pasternaki zawierają dużo potasu, wapnia, fosforu, sodu i magnezu, orzechowy topinambur zapewnia dużo żelaza, czarna rzodkiew jest pełna potasu, wapnia, sodu, żelaza i fosforu oraz cudownie odwadnia.
Ćwikła z czerwonych buraków zawiera potas, wapń, fosfor, sód, magnez i żelazo i jest prawdziwym aktywatorem, ponadto może hamować substancje rakotwórcze i wolne rodniki. Seler zawiera wit.C i A , sód, potas, magnez, żelazo i olejki eteryczne działające kojąco na system nerwowy , łagodzące ból , obniżające ciśnienie , działające przeciw reumatycznie i odwadniające . Sok selera ma detoksykujące działanie i odkwasza organizm bardzo efektywnie a marchew jest kulinaryczną cudotwórczą bronią: zawarty w pomarańczowym kolorze beta - karoten zostaje zamieniony w wit.A i wzmacnia siłę widzenia naszych oczu.
Lista tych wspaniałch składników z tak starożytnymi składnikami jak kartofle jest nieskończenie długa : potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, cynk ...
Wiele z tych składników jest dostępne jako proszki bazowe lub zupy bazowe . One mają jedną przewagę - jak gotowy sok z marchwi , ziemniaków lub z selera albo topinambur proszek - nie ma żadnej pracy podczas gotowania . Ale prawdę powiedziawszy: warzywa korzeniowe są bardzo łatwe do przyrządzania i smakują cudownie. Jako pocięte na paseczki z odrobiną soli lub cukru , pływające w oleju oliwnym - mogą być prawdziwą przyjemnością kulinarną!
Ostatnia ocena
- 5.0 (2)
Natural Point Magnesio Supremo, 300 g
-10%- Wysokiej jakości węglan magnezu
- Nie zawiera dodatków chemicznych
- Do codziennego spożycia
107,82 zł 120,00 zł (359,40 zł / kg)Dostawa do 3 kwietnia
- 5.0 (3)
Allergy Research Group Pantetina, 60 Kapsułek roślinnych
-10%- Dla procesów metabolicznych
- Dla krwi
- Maksymalne wykorzystanie - 16 godzin we krwi
215,67 zł 240,00 zł (7 189,00 zł / kg)Dostawa do 3 kwietnia
- 4.7 (10)
BIO PRIMO Wafle z soczewicy bio, 90 g
-11%- Chrupiący dostawca białek
- Wegańskie i bezglutenowe
- 100% uprawa ekologiczna Turcja
5,34 zł 5,99 zł (59,33 zł / kg)Dostawa do 3 kwietnia
- 4.5 (2)
Alnatura Bio napój migdałowy Natur, 1 l
-13%- Bez stabilizatorów
- Bez glutenu i laktozy
- Nadaje się do spienienia
13,05 zł 14,99 zł (13,05 zł / l)Dostawa do 3 kwietnia