Przepis: Potrawa Low-Carb z wołowiną

Przepis: Potrawa Low-Carb z wołowiną

Gotowanie tego obfitego gulaszu wołowego potrwa trochę dłużej, ale zdecydowanie jest tego warte. Zawiera dużo warzyw i białka, a jednocześnie ma niską zawartość węglowodanów. Idealny na trening.

Składniki

  • 600 ml zupy wołowej
  • 560 g wołowiny pokrojonej w kostkę
  • 300 g marchewki pokrojonej w plastry
  • 200 g rzodkiewki pokrojonej w cienkie plasterki
  • 250 ml czerwonego wina
  • 230 g pieczarek, w całości lub w plasterkach
  • 120 g posiekanej cebuli
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka oleju z awokado
  • 1 liść laurowy
  • 30 g mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego

Przygotowanie

  1. Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim lub dużym ogniu.
  2. Włóż wołowinę do garnka i usmaż na brązowo ze wszystkich stron. Wyjmij mięso i połóż na talerzu.
  3. Włóż cebulę, grzyby i czosnek do garnka i dobrze podsmaż.
  4. Posyp mąką i jednocześnie mieszaj.
  5. Wlej czerwone wino i zeskrob osad z dna garnka.
  6. Dodaj wołowinę, bulion wołowy i przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez około 60–70 minut, aż wołowina będzie miękka. (Mięso należy zawsze przykryć cieczą.)
  7. Dodaj marchewki i rzodkiewki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30–40 minut; aż warzywa będą miękkie.
  8. Podawaj potrawę na gorąco lub włóż do pojemników do przechowywania i ciesz się nią przez tydzień. Potrawę można przechowywać w lodówce przez kilka dni, w zamrażarce nawet przez miesiąc.