Przepis na złote mleko

Przepis na złote mleko

Czym jest złote mleko?

Golden Milk jest często przygotowywanym napojem od stuleci w medycynie ajurwedyjskiej. Napój ten składa się z mleka roślinnego i przypraw i ma właściwości przeciwzapalne. Ten tradycyjny napój stymuluje aktywność wątroby i ma na celu wspomaganie i detoksykację układu odpornościowego organizmu.

Skąd bierze się działanie przeciwzapalne?

Przeciwzapalne działanie złotego mleka pochodzi z przypraw. Kurkuma ma bardzo silne właściwości przeciwzapalne i była stosowana w Azji przez bardzo długi czas jako naturalny lek na wiele problemów, w tym na choroby żołądka i nerek. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca kurkumę nawet przy reumatyzmie, ponieważ ta przyprawa ma tak silne działanie przeciwzapalne.

Do tego dochodzą cynamon i gałka muszkatołowa, które w badaniach miały również właściwości przeciwzapalne.

składniki

Najlepiej jest używać składników wysokiej jakości, tj. składników organicznych, aby złote mleko mogło uzyskać optymalny efekt.

  • 350 ml mleka roślinnego (najlepiej mleko migdałowe, owies lub mleko kokosowe)
  • 120 ml wody (najlepiej niegazowana woda mineralna)
  • 1 łyżka kurkumy (proszek)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • Świeżo utarty imbir
  • Szczypta cynamonu cejlońskiego
  • Szczypta gałki muszkatołowej

przygotowanie

  1. Zmieszaj kurkumę i wodę w rondlu i podgrzej.
  2. Obierz i zetrzyj imbir. Następnie dołóż do powoli gęstniejącej cieczy.
  3. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej.
  4. Gotować na wolnym ogniu aż do utworzenia się pasty.
  5. Podgrzej mleko roślinne w rondlu i wymieszaj pastę z mlekiem za pomocą trzepaczki.
  6. Dodaj szczyptę cynamonu i oleju kokosowego i gotuj przez dwie minuty, ciągle mieszając.
  7. Podawaj na gorąco.

Uwaga: Jeśli mleko jest zbyt silne na początku, następnym razem należy użyć mniejszej ilości pasty. Jako rozwiązanie możesz po prostu dodać więcej mleka roślinnego.