Posiłki potreningowe: enchiladas z awokado z czarną fasolą

Posiłki potreningowe: enchiladas z awokado z czarną fasolą

W tym tygodniu przybliżymy pyszny, bogaty w składniki odżywcze posiłek, który jest idealny, aby dostarczyć organizmowi składników odżywczych, których potrzebuje zaraz po treningu. Awokado i komosa ryżowa dostarczają również dodatkowych składników odżywczych.

Uwaga: przyprawy w sosie można oczywiście dostosować do własnego gustu. To sprawia, że enchiladas są jeszcze smaczniejsze.

Przepis

SKŁADNIKI

  • 425 g czarnej fasoli
  • 230 g kukurydzy
  • 85 g komosy ryżowej (niegotowanej)
  • 8 g posiekanej kolendry
  • 8 dużych tortilli (lub ok. 10-12 tortilli kukurydzianych)
  • 4-5 dymek (w plasterkach)
  • 2 średnie awokado
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • drożdże odżywcze do posypania
  • opcjonalnie: liście szpinaku

SOS DO ENCHILADAS

  • 710 ml bulionu warzywnego
  • 66 g przecieru pomidorowego
  • 30 g mąki uniwersalnej
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • sól / pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. Umyj komosę ryżową i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając 1 szklanki wody (lub bulionu warzywnego).
  2. W międzyczasie przygotuj sos do enchiladas: wsyp mąkę i przyprawy do małej miski. W rondelku na średnim ogniu wlej oliwę z oliwek. Gdy tylko będzie ciepła, dodaj przecier pomidorowy, mąkę i przyprawy. Gotuj przez minutę, mieszając. Dodaj bulion warzywny i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok. 8 minut). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Teraz rozgrzej piekarnik do 190°C.
  4. Awokado pokrój w kostkę, a dymkę w plasterki.
  5. W dużej misce połącz czarną fasolę (umytą i odsączoną), kukurydzę, dymkę, kmin i lekko podsmażony szpinak (jeśli go dodajesz). Dodaj ugotowaną komosę ryżową i wymieszaj. Dodaj awokado i delikatnie wymieszaj.
  6. Wlej niewielką ilość sosu do naczynia do pieczenia, aby przykryć dno.
  7. Rozłóż mieszankę czarnej fasoli / komosy ryżowej równomiernie na środku każdej tortilli, zwiń ją i umieść w naczyniu, złączeniem do dołu. Wlej pozostały sos na enchiladas.
  8. Piecz ok. 25 minut.
  9. Opcjonalnie: przed podaniem udekoruj kolendrą, dymką i / lub drożdżami odżywczymi.