Gdzie schowała się witamina C?

Są naprawdę pomarańcze tym dawcą witaminy C? Co już dawno chcesz zapytać, a nie masz odwagi . Tutaj dowiesz się wszystkiego..

Wiedziałeś

..... że w owocach Cuma-Cuma jest najwyższa zawartość witaminy C?

..... że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi około 100 mg?

.....że spożycie witaminy C jest bezpieczne, ponieważ jej nadmiar zostaje wydalony z moczem, ponieważ witamina C jest łatwo rozpuszczalna w wodzie?

.... że nazwa witamina C i jest tylko nazwą, bo prawidłowa chemiczna nazwa jest kwas askorbinowy?

.....że jej niedobór prowadzi do choroby zwanej szkorbutem?

..... że więcej marynarzy brytyjskich zmarło na szkorbut, aniżeli zginęło w walkach z Hiszpanami i Francuzami?

.....że można zapobiec tej chorobie z dzienną dawką tylko 20 mg witaminy C?

..... że historia żeglarstwa indziej by wyglądała, jeśli znano by powód choroby już dużo wcześniej?

.... że w różnych odmiaach kapusty jest więcej witaminy C aniżeli w cytrynie i pomarańśczach?

.... że witamina C jest bezbarwnym, bezwonnym, krystalicznym proszkiem?

..... że brak witaminy C prowadzi do krwawienia i opźźnionego gojenia się ran ?

..... że przy magazynowaniu i gotowaniu żywności dochodzi do utraty dużych ilości witaminy C?

..... że największym producentem kwasu askorbinowego (sztucznie wyprodukowana wit.C) są Chiny?