Alnatura Bio mąka z ciecierzycy, 400 g
Bogata w białko mąka do gotowania
11,40 zł 12,99 zł -12%
(28,50 zł / kg, włącznie z kwotą VAT 5% - plus koszty dostawy)
Właściwości i zalety
- Mocny, orzechowy aromat
- Do naleśników i innych
- Naturalnie wegańska i bezglutenowa
- Wegańskie
- Bezglutenowe
Nr art.: XPI-MM-205519, Zawartość: 400 g, EAN: 4104420181458
Opis
Lekkostrawna mąka z nieprażonej, ekologicznej ciecierzycy, naturalnie bezglutenowa i bogata w białko i błonnik: orzechowo-słodki smak ciecierzycy zostaje zachowany w mące. Idealnya do nadawania pełnego smaku naleśnikom, kreacjom falafel i czy słodkiemu laddu. Produkt idealnie sprawdza się również do sosów lub do zagęszczania zup!
Przepis na Laddu (Indyjska Czekolada)
Składniki: 50 g drobno zmielonego cukru (np. cukier z kwiatów kokosa, cukier trzcinowy), 75 g tłuszczu (np. olej kokosowy, tłuszcz maślany lub ghee), 100 g mąki z ciecierzycy, szczypta soli morskiej
1. Podgrzej wybrany tłuszcz/olej na patelni i delikatnie rozpuść wybrany cukier, często mieszając. Wymieszaj z mąką z ciecierzycy i solą, dalej smażyć przez około 3 minuty, cały czas mieszając, aż powstanie obfity, orzechowy aromat. Masa nie może stać się zbyt ciemna ani spalić!
2. Następnie prażoną masą posmarować płaską formę, np. wykonaną z silikonu i pozostawić do wystygnięcia. Następnie wyjmij i pokrój na kawałki wielkości kęsa. Wskazówka: Jeśli masa jest nadal dość krusząca się po rozgrzaniu, pomocne będzie energiczne ugniatanie rękami. Idealna masa laddu przypomina nieco teksturę marcepanu, ale może być bardziej piaskowa i mniej lepka!
3. Przechowuj laddu w hermetycznym pojemniku w lodówce - przetrwa kilka tygodni!
4. Ci, którzy lubią eksperymentować, mogą uszlachetnić masę słodkimi przyprawami, takimi jak kardamon, zmielone goździki, cynamon itp. Często używa się również odrobiny wody różanej lub prażonych nasion sezamu!
Uwaga producenta: mąka z ciecierzycy nie nadaje się do spożycia na surowo.
Marka: | Alnatura |
---|---|
Sposób odżywiania: | Wegańskie, Bezglutenowe |
Alergeny: | Bezglutenowe |
Kategorie: | Mąka |
Właściwości: | Wegańskie |
Wskazówki dotyczące przechowywania: | przechowywać w chłodnym i suchym miejscu |
Nie wolno przekraczać zalecanej dawki dziennej.
Składniki
- 100 % mąka z ciecierzycy [1]
- z kontrolowanych upraw ekologicznych
Może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych, soi, migdałów, orzechów, sezamu i łubinu.
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Zawartość energetyczna / spalania | 1411 / 337 kj / kcal |
tłuszcz | 5,9 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 1,1 g |
węglowodany | 44 g |
w tym cukier | 2,4 g |
substancje balastowe | 16 g |
białko | 19 g |
sól | 0,06 g |
Recenzje naszych klientów
ocen klientów po polski dla Alnatura Bio mąka z ciecierzycy
1 recenzja klienta w innym języku
5 gwiazdek | | 1 | (100%) |
---|---|---|---|
4 gwiazdki | | 0 | (0%) |
3 gwiazdki | | 0 | (0%) |
2 gwiazdki | | 0 | (0%) |
1 gwiazdka | | 0 | (0%) |
1 ocena
Brak opinii w języku: polski. Dostępna 1 recenzja w innym języku.
- Nie jest dostępna żadna recenzja