Amarant, gryka, proso... stare (bez glutenowe !) zboża nowo odkryte!
Chleb, ciasta, płatki owsiane , pizza, makaron... zboże jest podstawowym pokarmem. Szczególnie pszenica jest spożywana w niesamowitych ilościach , w Europie Środkowej spożycie roczne na osobę wynosi 70 kg. W porównaniu z żytem: żyto jest spożyte 9kg na rok na osobę. Teraz dochodzi do tych popularnych zbóż konkurencja - bezglutenowa! - amarant, gryka i ich "koledzy" wkraczają na ich teren!
Głównym powodem spożywania innych gatunków zbóż jest coraz częściej wystąpująca nietolerancja glutenu ( choroba trzewna). Jej objawy - zależne od mocy i objawów - to wzdęcie, biegunka i problemy z trawieniem, które związane są z tzw. bialkiem klejącym: pszenica, jęczmień, orkisz, żyto, zielona kukurydza , kamut ( nazwa egipskiej pszenicy) ,owies ( zawiera rzadko gluten , ale często jest zanieczyszczonym), pszenżyto i pszenica płaskurka.
Innym powodem zaineresowania nowymi gatunkami zbóż , jest własne zdrowie i ich wspaniały smak. Kto raz spróbował makaron z gryki , albo żółte spagetti z mąki kukurydzianej - nie lubi "normalnych" produktów, bo one są pozbawione smaku! Nowe, stare gatunki zboża przeżywają eksplozję - tutaj ich przegląd:
Amarant ( szarłat) był już uprawiany przed 5000 tysiącami lat przez Indian szczepu Inka . Ten podobny do zboża produkt, wolny od glutenu, którego nasiona są podobne do prosa zawiera bardzo dużo białka, nienasycone kwasy tłuszczowe , ważne minerały i pierwiastki śladowe i wyróżnia się wspaniałą strawnością. Typ recepty: dmuchany smakuje najlepiej!
Kasza gryczana nie ma nic wspólnego z pszenicą. Jej nazwa odnosu się do kształtu , podobnego do orzeszków bukowych i ich użycia jako zboże, Najważniejszymn składnikiem jest rutyna, pobudzająca mikrokrążenie w naczynaich krwionośnych i działająca pozytywnie na ścianki naczyń krwionośnych. Kasza gryczana ma ciemny kolor , smakuje podobnie do orzecha i jest wspaniała jako potrawa. Bez glutenu!
Kasza jaglana jest jedną z najstarszych roślin bezglutenowych na świecie. Ona jest lekko strawna i posiada obok wysokiej zawartości aminokwasów również nienasycone kwasy tłuszczowe , bardzo dużo minerałów - najwięcej ze wszystkich gatunków zbóż. Kaszę jaglaną można przygotować jako kuskus , ale również w formie makaronu jest wspaniała( etiopska mała kasza).
Quinoa ( komosa ryżowa) jest rewelacyjnym źródłem białka roślinnego. Te malutkie ziarenka zawierają wszystkie 9 istotnych aminokwasów i są bardzo bogate w minerały . Ona nie jest zbożem ( podobnie jak kasza gryczana) , ale może być podobnie używana jako potrawa np. zastępuje płatki owsiane!
Także mąka kukurydziana nie zawiera glutenu i może być użyta - w przeciwieństwie do kaszy kukurydzianej - jako zastępcza do mąki : naleśniki, sosy, ale także makaron mogą być z jej produkowane . Przy czym: jeśli chodzi o makaron , miesza tutaj mąka ryżowa - tzw makaron sojowy, częściowo skrobia z fasoli mungo albo skrobia słodkich kartofli są bezglutenowe i mają coś do powiedzenia. Smacznego!
Ostatnia ocena
- 4.5 (20)
Raab Vitalfood Organiczne jagody Goji, 500 g
- Wysoka zawartość żelaza
- Zawiera ważne witaminy i minerały
- Szczególnie smaczne
104,00 zł (208,00 zł / kg)Dostawa do 23 maja
- 4.4 (7)
ironMaxx 100% Whey Protein 500 g opakowanie, Czekolada mleczna (500 g)
- Aż do 80% białka w 100 g proszku
- Świetny smak
86,00 zł (172,00 zł / kg)Dostawa do 23 maja
- 5.0 (1)
Allergy Research Group Astaxanthin 12 mg, 60 Żele
- Karotenoid z alg
- Rozpuszczalny w tłuszczu i wodzie
- Bezglutenowy
300,00 zł (8.955,22 zł / kg)Dostawa do 23 maja
- 4.4 (14)
Maharishi Ayurveda MP 16 - Olej Nasya, 10 ml
- Na bazie oleju sezamowego
- Połączenie ziół, olejków i przypraw
- Nadaje się do codziennego użytku
47,99 zł (4.799,00 zł / l)Tymczasowo niedostępne